(VIDEO) Feest op de Haagpoortbrug

Zaterdagmiddag was er feest op de Haagpoortbrug! De herinrichting van de Haagweg en de Nieuwe Haagdijk is klaar en ook de Haagpoortburg heeft een opknapbeurt gekregen. De originele granieten ornamenten van de oude brug keren terug op stenen sokkels. De vier beeldhouwwerken van de hand van de Bredase kunstenaar Theo van Reijn (1884-1954) verbeelden aan de ene kant ‘de ontmoeting’ en aan de andere kant ‘het afscheid’. Zij vormen de kers op de taart van het project dat de route naar het centrum van Breda weer allure en aanzien geeft. Dat werd gevierd met een middagvullend programma.

Wervelende openingsact
Om 12.00 uur opende wethouder Boaz Adank (Economische Zaken, Mobiliteit en Openbare Ruimte) op de Haagpoortburg het vernieuwde gebied van de Nieuwe Haagdijk en Haagweg. Een wervelende openingsact brengt de beelden op de brug tot leven: Met zwierende, draaiende rokken en een opzwepende dans werden de beelden nieuw leven ingeblazen.

Ontmoet de Haagpoort
Meteen na de officiële opening, vanaf 13.00 uur, ontmoet het publiek de Haagpoort. Vanuit gezellige kraampjes waren er hapjes en drankjes, workshops en live muziek. Ieder die dat wilde kon deelnemen aan een fotospeurtocht waarmee mooie prijzen te winnen waren. Tot 17.00 uur was er live muziek van Mister Nightlife, Percussao, Dansschool The Scene, Tommy Lips, Tjerry & Mariska, Dweilband De Fiepers en Ava Warden.

Verbindingsweg
De feestelijkheden markeren het einde van een lange periode van werkzaamheden. De Nieuwe Haagdijk-Haagweg is de historische inlooproute van Princenhage naar de binnenstad. De verbindingsweg was sterk verouderd en dringend toe aan een opknapbeurt om de buurt aantrekkelijker te houden voor bezoekers. Breda kent nog twee van oudsher karakteristieke boulevards met een belangrijke betekenis voor de stad: De Nieuwe Ginnekenstraat die naar het Ginneken voert en de Boschstraat richting Teteringen.

Aan een ding moet nog worden gewerkt er was geen opritje gemaakt voor de mindervaliden in rolstoelen. De wethouder werd hierop aangesproken en hij heeft beloofd om hier ommiddelijk werk van te gaan maken immers Breda staat bekend om zijn rolstoeltoegankelijkheid.

Fotograaf: 
Perry Roovers