Presentatie Dr. Albert van de Poel

Presentatie Dr. Albert van de Poel - Eerherstel voor Gestapogevangene 5919 door Geertrui van den Brink

Op zaterdag 1 december wordt om 17u30 het boek over haar grootvader Dr. Albert van de Poel - Eerherstel voor Gestapogevangene 5919 door Geertrui van den Brink gepresenteerd.
Het eerste exemplaar wordt door Yolanda Sjoukes, Chef Redactie Baronie van Dagblad BN/DeStem in ontvangst genomen.

Peter den Otter, saxofoon, klarinet en dwarsfluit, en Ruud van Overloop, contrabas, spelen repertoire van voor, tijdens en na de Tweede Wereldoorlog als muzikale sfeertekening van die tijd.

U bent van harte welkom

"Albert van de Poel was van 1929 tot 1941 hoofdredacteur van het Dagblad van Noord-Brabant, de voorganger van BN/De Stem. Zijn leven zit vol raadsels. Het grootste is hoe hij tijdens de oorlog in het concentratiekamp Neuengamme terechtkwam en vooral hoe hij daar tijdens de oorlog weer uit werd vrijgelaten – een uniek feit. Zijn kleindochter Geertrui van den Brink zocht antwoorden op die vragen. Ze bracht de man tot leven en kreeg inzicht in de persoon die ze had gekend als haar afstandelijke grootvader. Ze deed grondig historisch onderzoek en tekende een genuanceerd portret." Jan Brouwers

Verbazing als Albert van de Poel in januari 1941 wordt gearresteerd. Hij is hoofdredacteur van het Dagblad voor Noordbrabant en Zeeland. 'Van de Poel, hoezo? Die is toch pro-Duits en lid van de Raad van Voorlichting?' Voor hem volgen drie jaren als Gestapo-gevangene met het etiket 'Staatsfeindlich'. Dat leest hij als hij heimelijk de kaartenbak van KZ Neuengamme inkijkt. Maar onverwachts loopt hij eind november 1943 weer in Breda! Nieuwe geruchten. 'Zie je wel, er klopt niets van die zaak' en 'Hij zal nu zelf voor de Sicherheitsdienst werken'. Dit verhaal over de arrestatie en vrijlating van mijn grootvader heb ik tot de bodem uitgezocht. Mijn verbazing en verwondering groeiden. Wat wist ik eigenlijk van hem?

´Geboeid door levens en ontwikkeling van mensen, kunst in allerlei uitingsvormen en historie. Deze interesses zijn bij Geertrui van den Brink samengevloeid. Zij heeft verschillende paden bewandeld om te komen tot wie zij nu is en wat zij doet. Professioneel als beeldend coach gewerkt en training gegeven. Steeds vanuit meer willen weten over de innerlijke wereld van de mens. Zelf beeldend actief met schilderen en tekenen. Geertrui kent de behoefte aan verdieping, zaken te onderzoeken en verbindingen te leggen. Haar drang om levens te volgen heeft zich vertaald in (eigen) familieonderzoek.Onderzoek dat mogelijk is gebleken door verworden vaardigheden en levenservaringen.´

Fotograaf: 
Perry Roovers