Presentatie Kees van Meel OPERA OMNIA

Oud-stadsdichter Kees van Meel presenteert op 24 november zijn derde drietalige bundel in de serie OPERA OMNIA bij Van Kemenade & Hollaers om 17.00 uur.

Sinds 2014 heeft de dichter contacten met Roemenië in de vorm van gepubliceerde gedichten in het tijdschrift CLH en literaire reizen naar Boekarest. Zijn Roemeense uitgever heeft hem daarop gevraagd om elk jaar een drietalige bundel te maken. Dat heeft geresulteerd in deze driedelige bundel, waaraan diverse vertalers hard gewerkt hebben, van Nederlands naar Engels, van Engels naar Roemeens. Diverse kunstenaars hebben een bijdrage geleverd met prachtige bijhorende illustraties.

Dichter en voormalig uitgever Albert Hagenaars heeft indertijd gezorgd voor de eerste contacten en is als zodanig beginpunt van dit driejarig project. Daarom is het voor Kees vanzelfsprekend om Hagenaars te vragen voor de inleiding op de bundel. “Ik ben vereerd en verheugd dat Albert dit wil doen”, zegt Van Meel, “want zonder zijn stimulans zou dit resultaat er nooit gekomen zijn.”

Deborah Jacobs zal op weer bijzondere wijze het muzikale gedeelte voor haar rekening nemen, zowel met Nederlandstalige dichterlijke liedjes als met anderstalige nummers.

Uit enkele recensies: “Thus, images and ideas begin to coalesce and then detach, to merge and emerge with, contradictorily, greater poetic clarity and truthfulness: nothing is absolutely clear; nothing is simple and straightforward; nothing is cut-and-dried.” (Douglas Lipton in Bibliotheca Universalis: un compendia critic (I).

“Kees van Meel could have sketched out the outlines of a city (for is not poetry also an art of minimalism?). Instead, his poems breathe out three-dimensional lives and the collection presents an authentic world in which the receptive reader can live. Wandering in Word is poetry that is alive” (Eileen Tabios in Bibliotheca Universalis: un compendia critic (I).

Deze bundel is een caleidoscopische aanraking van de wereld in allerlei facetten, met daarin onder andere de stad, het platteland, maar ook kunst en liefde, goedheid en slechtheid van de mensheid. Want, zoals hij zegt: “Alles is poëzie in essentie, je moet het er alleen uit zien te halen.”

Kees signeert graag na afloop van de presentatie.

U bent van harte welkom bij Van Kemenade & Hollaers voor deze feestelijke presentatie van KEES VAN MEEL OPERA OMNIA op 24 november om 17.00 uur

Fotograaf: 
Perry Roovers