Schwob Leesclub Pagnol

Leesclub onder leiding van schrijver en recensent Max Urai over Mijn kinderjaren in de Provence van Marcel Pagnol in boekhandel Van Kemenade & Hollaers in Breda.

Geef u op voor deze leesclub via info@kemhol.nl
Kosten € 7,50 incl. Franse versnaperingen

Zoals de titel al aangeeft is het boek van Pagnol een autobiografie over zijn jeugd, die zich afspeelde in Provence voor de Eerste Wereldoorlog. Het is een plek die nog niet gemechaniseerd is - zonder telefoons, zonder veel auto's, en waar kinderen leren om op hun eigen eten te jagen. Max Urai denkt dat het boek mensen zal aanspreken die zich de Provence herinneren van vakanties en oudere mensen die zich de tijd die Pagnol omschrijft nog herinneren uit de verhalen van hun ouders.

Het onderwijzersgezin Pagnol uit Marseille brengt elke zomer door in de Provence. Terwijl vader Pagnol en oom Jules elke dag met stapels wild van de jacht terugkomen, trekt de kleine Marcel er met de boerenjongen Lili opuit om vogelvallen te zetten in de heuvels. Met humor en warmte beschrijft Marcel Pagnol de zomervakanties vol simpele geneugten van een hecht gezin aan het begin van de twintigste eeuw, en het geurige, zondoorstoofde berglandschap waar hij de mooiste dagen van zijn leven doorbracht. Dit boek brengt de eerste twee delen van Pagnols Souvenirs d’enfance bijeen: De gloriedagen van mijn vader en Een kasteel voor mijn moeder.

Max Urai is fictieschrijver en recensent. Hij is vorig jaar afgestudeerd van de opleiding Creative Writing aan ArtEZ met een roman en is sindsdien aan de slag gegaan als recensent bij De Reactor en redactielid bij Perdu. Tijdens zijn studie heeft hij ook een aantal leesclubjes begeleid met studenten uit jongere jaren.

Meer over Schwob:
http://www.schwob.nl/

Fotograaf: 
Perry Roovers