Studium55 in de startblokken

Studium55 in de startblokken

door Deborah Jacobs

Klassiek hangt in de lucht, klassiek leeft, klassiek is in. Steeds meer muziekliefhebbers ontdekken dat. Ook dirigent Ad van Unen merkt het, en deze ontwikkeling valt mooi samen met de plannen die hij al een poosje had. In september dit jaar gaat hij van start met studium55, werkplaats voor muziek en educatie.

Van Unen, muziekdocent en artistiek leider van een aantal koren: “Het eerste wat ik ga aanbieden, is de introductiecursus Vocaal Verleden, waarin je zes dinsdagen of donderdagen al luisterend en zingend een reis maakt door de geschiedenis van de westerse vocale muziek. Toen ik dit links en rechts kenbaar maakte, waren er meteen al vele enthousiaste reacties. Het zou goed kunnen dat het storm gaat lopen.” Er zijn in Breda en omgeving veel klassieke koorzangers, die een breed repertoire zingen, van oud tot en met hedendaags. Ook Vocaal Verleden bestrijkt de zes stijlperioden waarin de klassieke muziek is onderverdeeld. Het zingen is bij deze cursus geen doel op zich, maar middel om tot beleving van de muziek te komen. Ook mensen zonder zangervaring zijn nadrukkelijk uitgenodigd!

Elke sessie heeft een pakkende titel, zoals Over polyfonie en talentscouts. “Ad maakt graag verbindingen met de tijd van nu,” vertelt een koorzanger. “Tijdens repetities laat hij soms voor de gein termen vallen zoals powerchords, zeg maar rock-akkoorden. Die bestaan al eeuwenlang avant la lettre en straalden ook toen al kracht uit. Ik ben heel nieuwsgierig naar Vocaal Verleden, het lijkt me een mooie aanvulling en verdieping. Je ziet het hem al helemaal doen, vanuit zijn muzikaliteit, brede muzikale georiënteerdheid, gedrevenheid, enthousiasme en een flinke dosis humor!”

Groepen muziekliefhebbers kunnen zelf ook ideeën aandragen, al dan niet gelinkt aan Vocaal Verleden. Denkbaar is om bijvoorbeeld in de passietijd de Johannes Passion onder de loep te nemen of om bezig te zijn met (eenvoudige) muziekleer.

Studium 55 ligt aan de Mastdreef 55, even buiten de stad (Effen-de Rith). Er is voldoende gratis parkeerruimte. Belangstellenden kunnen zich aanmelden via https://www.studium55.nl/.