Acht jeugdhelden, waaronder vijf corona-jeugdhelden in 2020

Vandaag, 20 november, op de dag van de rechten van het kind, zet Breda voor de derde keer haar jeugdhelden in het zonnetje. Uit de 12 voordrachten heeft de jury 8 Bredase jeugdhelden gekozen, waaronder 5 corona-jeugdhelden. Jongeren die dit jaar iets bijzonders hebben gedaan voor anderen in deze moeilijke periode. Alle jeugdhelden hebben voor hun bijzondere prestatie van burgemeester Paul Depla het lintje met de titel “Jeugdheld van Breda” ontvangen
Met dit initiatief wil de gemeente Breda speciale aandacht vragen voor jongeren die zich het afgelopen jaar hebben ingezet om Breda een nog mooiere en sociale plek in Nederland te maken.

Sam Gazan, 8 jaar, laat zijn haar groeien om te kunnen doneren voor KIKA
Sam zet zich naast KIKA in om aandacht te vragen voor de verkeersveiligheid in de buurt. Hij hangt stickers op met 30 km-gebied en hij spuit een boodschap op de straat. In corona-tijd heeft Sam samen met vriendje Stijn een stripboekje gemaakt met puzzeltjes en raadsels. Hij gaat langs de deuren om abonnees te werven. Dit betekent voor menig buurtbewoner een fijn praatje en afleiding in een moeilijke periode.

Pam Ponte, 10 jaar, bezoekt zieken in het Amphia ziekenhuis en maakt kerstballen en kaarten
Pam bezoekt al 2 jaar met kerstavond zo’n 50 zieke mensen om hen een fijne kerst te wensen. Zij krijgen van haar eigengemaakte kerstballen en kerstkaarten. Voor Pam een bijzondere ervaring, want de zieken zijn zo dankbaar dat er aan hen wordt gedacht rond Kerst. Ook bakt Pam 1x per jaar pannenkoeken voor oudere mensen in Ulvenhout en brengt deze langs op de Nationale Pannenkoekendag. Pam haalt ook geld op voor het KWF.

Stefano Van der Linde, 15 jaar, zet zich in voor jongeren op het Pukplein
Stefano zet zich onvoorwaardelijk in voor jongeren en draagt de kennis van de jeugdwerkers op een prettige manier over op jongeren. Hij heeft zich enorm ingezet voor het realiseren van de trampoline op het Pukplein en leert jongeren de moves op de trampoline Mede door Stefano heerst er een goede vibe op het pukplein.

Senna Farag, 6 jaar, is astmatisch en deze corona-jeugdheld hielp mee met uitdelen van handgel bij Westerwiek
Senna weet uit eigen ervaring hoe belangrijk het is om anderen te helpen. Ze heeft haar eigen spaarpot geleegd en samen met haar moeder 3 dozen handgel gekocht. Drie weken lang heeft ze elke dag de Wibra "lastig gevallen" om te vragen of ze handgel hadden in de tijd dat er een groot tekort was. Uiteindelijk is het gelukt om samen met haar moeder handgel bij het woonzorgcentrum Westerwiek te kunnen bezorgen. Een meisje met een goed hart. Zij heeft ook al eens een vogel naar het vogelopvangcentrum laten brengen.

Elin (11), Noor (9) en Sophie (6), 3 zusjes en corona-jeugdhelden, hebben kaarten gemaakt voor ouderen in Bavel
Deze zusjes hebben met 'verfhandjes' vrolijke kaarten gemaakt in deze corona-periode en in het dorp rondgebracht. Met name bij ouderen. Maar liefst zo'n 75 stuks! Zo maar, iets positiefs en aardigs voor de mensen. In de kaart werd een aanbod gedaan om boodschappen voor de mensen te doen. Iedereen was erg verrast met de mooie kaart en het gebaar.

Demi de Bruin, 14 jaar, en deze corona-jeugdheld heeft koekjes gebakken en stoepkrijttekeningen gemaakt voor verzorgingstehuizen
Demi heeft tijdens de eerste lockdown zich enorm ingezet voor de kwetsbare ouderen. Dat deed ze door koekjes te bakken en de stoepen voor de verzorgingstehuizen te versieren. Daarnaast is Demi een zeer prettige leerling die graag klaar staat voor een ander. Ze werkt hard, is gemotiveerd en altijd vrolijk. Het initiatief komt uit haarzelf.

Fotograaf: 
Perry Roovers