Zaterdag 26 september Dag van de groene kades

Zaterdag 26 september wordt op het Franciscanessenplein en aan de Nieuweweg de ‘Dag van de groene kades’ (GreenQuays) gehouden. Dit is een dag over het Europese project GreenQuays. De dag duurt van 11.00 tot 17.00 uur. Op vrijdag 25 september wordt het terrein opgebouwd en ingericht.

Vrijdag 25 september wordt het terrein vanaf 10.00 uur opgebouwd en ingericht. In de nacht van vrijdag 25 op zaterdag 26 september is er bewaking op het terrein aanwezig. Zaterdag 26 september is het terrein rond 21.00 uur weer helemaal ontruimd. Bewoners kunnen beide dagen gewoon bij hun woning komen. Bewoners van de Nieuweweg kunnen alleen zaterdag niet met de auto bij de voordeur komen. Op de trottoirs aan de Nieuweweg komt een aantal kramen te staan. Bewoners met vragen of wanneer zij hinder ondervinden tijdens de opbouw van het evenement of op de dag zelf, kunnen bellen met het nummer va de productieleider Peter Roepman: 06 5583 8517.

Wat is er te doen op 26 september
De partners in het project (Gemeente Breda, Waterschap Brabantse Delta, BLASt, Natuurplein de Baronie, TU Delft, Wageningen University, Van den Berk Boomkwekerijen, Ravon/Floron) presenteren die dag een scala aan activiteiten:

-Een ontdekkingstocht maar de planten en insecten langs de kademuren.
-Een speakerscorner waar medewerkers van de 8 organisaties achter dit project korte presentaties geven:
-Wat kunnen bomen bijdragen aan de kwaliteit van de stad en de nieuwe rivier?
-Waarom is het onderzoek naar mortel en baksteen belangrijk?
-Wat kun je zelf doen aan de vergroening van de stad?
-Worskhops van Natuurplein de Baronie, Floron en Wageningen Universiteit. Ontdek al wandelend door de straten hoe je verschillende plant- en diersoorten kunt herkennen en hoe je zelf ook metingen en tellingen kunt doen.
-Een tekenwedstrijd voor kinderen.
-Street art in samenwerking met Blind Walls Gallery.
-Muziek van de Amazing Stroopwafels.

Corona maatregelen
Natuurlijk organiseren we alles corona-proof. Er wordt een heel pakket maatregelen getroffen om deze dag mogelijk te maken binnen het corona-protocol. Denkt u daarbij aan eenrichtingverkeer, registratie van bezoekers, handpompjes met zeep, stewards die het publiek begeleiden, een maximum aantal bezoekers op het terrein op basis van de 1,5 meter richtlijn etc.

GreenQuays
De Gemeente Breda wil de muren en de kades van de Nieuwe Mark vergroenen met bomen, (muur)planten en mossen. Dit levert niet alleen een mooi begroeide kademuur op, maar ook een rijk en gevarieerd dierenleven. Straks zul je, als je over de rivier de Mark vaart of op de kades loopt, dus ook hier de natuur kunnen beleven.
Welke omstandigheden nodig zijn om tussen de stenen, op de kades en onder water een rijk planten- en dierenleven te creëren, dat gaan 8 organisaties de komende 3 jaar met elkaar onderzoeken in het project GreenQuays.

Fotograaf: 
Perry Roovers