Het weer van Peer

Het weer voor zaterdag 1augustus voor Breda en omstreken

Deze zaterdagochtend is er een mix van wolkenvelden en zon. Hier en daar kan een bui voorkomen en daarbij is onweer mogelijk. Het is broeierig en onaangenaam warm met een hoge luchtvochtigheid en temperaturen die rap oplopen. Aan het eind van de ochtend is het in de oostelijke provincies 26-29 graden. In het midden is het een graad of 25 en in het westen 23 graden.

In de middag draait de wind geleidelijk in het hele land naar het westen en daardoor stijgt de temperatuur niet verder. In het oosten gebeurt dat als laatste en langs de grens met Duitsland kan het lokaal nog 30 graden worden. Elders komen de maxima uit op 24-29 graden. Het weerbeeld laat een mix van zon en sluierwolken zien. Soms komt wat dikkere bewolking voor en heeft de zon meer moeite om door te breken. In de oostelijke helft is kans op enkele buien met onweer. De felste buien zijn waarschijnlijk voor de warmste landsdelen. In het westen blijft het overwegend droog.

In de avond en in de nacht naar zondag volgt overal de verlossende afkoeling. In de avond is het nog een tijd 21-26 graden, maar na zonsondergang daalt de temperatuur geleidelijk. De minimumtemperatuur varieert van 14 graden in het oosten tot 16 in het westen. De ramen kunnen wagenwijd open om de verkoelende lucht het huis in te laten. In de loop van de nacht neemt in het westen de kans op een bui toe. Elders is het dan nog droog met brede opklaringen.

Zondag wisselen zon en wolken elkaar af. Vanuit het westen trekken enkele buien over het land, maar onweren doet het niet. In de middag kan de zon vanuit het westen flink doorbreken en neemt de buienkans af. Met maxima van 20 graden in het noordwesten tot 24 in het zuidoosten is het heel aangenaam zomerweer en prima weer om de warmte uit huis te krijgen. De wind komt uit het westen tot noordwesten en waait matig tot vrij krachtig.

Maandag is het typisch Nederlands zomerweer met een westenwind en kans op buien. Daarbij heeft bewolking de overhand, maar tussendoor is ook ruimte voor de zon. De middagtemperatuur is laag voor de tijd van het jaar: 19-21 graden. Begin augustus zijn maxima van 21-25 graden gebruikelijk.

Meerdaagse weersverwachting
De dagen daarna zit de temperatuur weer in de lift en richting het eind van de week stijgt de kans op tropische waarden van 30 graden. Hoe warm het precies wordt is nog onzeker. Volgens de huidige verwachting kan de middagtemperatuur volgende week zaterdag tussen 22 en 35 graden uitkomen met ongeveer 65% kans dat het ergens in Nederland 30 graden of meer wordt. Het weerbeeld laat dinsdag en woensdag nog enkele buien zien, maar vanaf de tweede helft van de week neemt de buienkans af. Bovendien is de zon steeds vaker van de partij.

Groetjes Peer...

Fotograaf: 
Perry Roovers