Amphia vraagt aandacht voor darmkanker tijdens darmkankermaand

Jaarlijks krijgen ongeveer 14.000 Nederlanders de diagnose darmkanker en 14 mensen per dag overlijden aan de gevolgen van deze ziekte. Dat maakt darmkanker de tweede vorm van kanker waaraan Nederlanders overlijden. Vroege opsporing en het herkennen van de symptomen zijn van levensbelang. Om het belang van een vroege diagnose van de ziekte te benadrukken, is de maand maart internationaal uitgeroepen tot de darmkankermaand.
Van 18 t/m 20 maart staat in de centrale hal van Amphia Molengracht een levensgrote opblaasbare darm. U kunt door de darm heen lopen en ontdekken hoe darmpoliepen en andere darmafwijkingen eruit zien. Met deze opblaasbare darm wil Amphia u tijdens de darmkankermaand op een visuele manier informeren.
Klachten herkennen

Er zijn verschillende klachten die kunnen wijzen op darmkanker. De meest voorkomende klachten zijn een onverklaarbare en aanhoudende verandering in het ontlastingspatroon, zoals krampen, verstopping (constipatie) of diarree en daarnaast bloed in de ontlasting. Dit kan ook komen door andere darmaandoeningen. Heeft u deze klachten dan is dat niet direct een reden tot zorgen, maar wel een reden om contact op te nemen met uw huisarts.

Behandeling in Amphia
Wordt er bij u darmkanker vastgesteld, dan kunt u in Amphia terecht. Een team van onder andere MDL-artsen (maag, darm, lever-artsen), chirurgen, oncologen, radiologen, gespecialiseerd verpleegkundigen en casemanagers staat voor u klaar. Amphia is gespecialiseerd in behandeling van patiënten met (endel-) darmkanker. Zo opereren we met behulp van een robot. Een robotarm is erg wendbaar waardoor we heel precies kunnen opereren. Dit zorgt ervoor dat bijvoorbeeld zenuwen en bloedvaten niet worden geraakt, waardoor er minder bloedverlies is en de kans op complicaties kleiner is. Hierdoor kunt u sneller herstellen en eerder naar huis.

Bevolkingsonderzoek
Sinds 2014 kent Nederland een bevolkingsonderzoek darmkanker. Dit is ingevoerd omdat darmkanker vaak pas in een laat stadium klachten geeft. Met het bevolkingsonderzoek kan darmkanker in een vroeg stadium worden ontdekt en behandeld. Zo kan een afwijking worden verwijderd voordat hij kwaadaardig wordt. U ontvangt een oproep als u tussen de 55 en 75 jaar bent.
Gezonde leefstijl

Sommige factoren vergroten de kans op darmkanker. Een aantal factoren zoals leeftijd, erfelijkheid en chronische darmontstekingen zijn niet te beïnvloeden. Een gezonde leefstijl kan helpen om de kans op darmkanker te verkleinen. Denk hierbij aan voldoende beweging en een gezond gewicht. Een gezond voedingspatroon en niet roken en drinken dragen ook bij aan een gezonde levensstijl en voorkomen de kans op darmkanker.