Het weer van Peer

Goedendag BredaBuurt vrienden.
Het weer van donderdag 9 augustus voor Breda en omstreken.

Eerst nog zon, later veel regen en storm

Vanochtend is het nog zonnig en droog, maar vanmiddag en vanavond trekken buien over het land. In het oosten is ook kans op onweer. Het wordt 20 tot 27 graden. Vanavond gaat het aan de westkust en op de Wadden stormen. Ook is kans op windstoten tot 110 km/uur. Morgen is het overwegend droog met soms zon. Het is frisser met 19 tot 23 graden. In het weekend wordt het opnieuw warmer.

Vandaag wordt voor het eerst in ruim twee maanden op grote schaal neerslag verwacht met 5 tot 10 mm regen. Lokaal valt nog veel meer met 30 mm! In de ochtend zijn er flinke zonnige perioden en enkele wolkenvelden. In het zuidwesten neemt de bewolking gauw toe en aan het eind van de ochtend kan in de oostelijke helft een bui ontstaan.

In de middag breiden vanuit het zuiden bewolking en buien zich over het hele land uit. In het oosten wordt het voor de buien uit broeierig warm met 26 of 27 graden. Daar is later in de middag kans op een zware onweersbui met hagel en windstoten. In het westen is het beduidend frisser met 20 tot 24 graden. In het binnenland is het rustig, aan de westkust steekt een (vrij) krachtige westenwind op, windkracht 5 tot 6.

Vanavond trekken nieuwe buien vanuit het zuidwesten over het land. Daarbij valt de meeste neerslag in de westelijke provincies. In totaal komt de neerslagsom in een groot deel van het land uit op 5 tot 10 mm. In het westen en oosten valt plaatselijk 30 mm.

Aanvankelijk staat er slechts een zwakke tot matige oostenwind, maar in de loop van de avond wordt deze stilte voor de storm doorbroken. De wind draait namelijk naar het westen tot noordwesten en trekt snel aan naar krachtig in het binnenland (6 Bft.) en stormachtig (8 Bft.) in de kustgebieden. Aan de westkust en op de Wadden kan komt het tot een noordwesterstorm (9 Bft.) en op de oostelijke Wadden kan de wind kort 10 Bft. aantikken (zware storm). Bovendien is in het noordwesten kans op zeer zware windstoten tot 110 km/uur. In het binnenland zijn windstoten mogelijk van 80 of 90 km/uur. De wind wakkert als eerste aan in het zuidwesten. Gedurende de avond en nacht verplaatst het windveld zich via de westkust naar de Wadden. De storm verlaat de Wadden in de tweede helft van de nacht.

Morgen is het licht wisselvallig met een mix van wolkenvelden, zonnige momenten en vooral in de noordelijke helft van het land enkele buien. Met 19 graden in de kustgebieden en 20 tot 23 graden in het binnenland is het voor het eerst in bijna één maand tijd enkele graden kouder dan normaal. De langste regionale hittegolf ooit gemeten komt daarmee ook in het oosten en zuiden ten einde. Er staat een matige en in het westen vrij krachtige wind uit het zuidwesten tot westen. Aan de kust staat een krachtige wind.

Lang duurt de koelte niet, in het weekend stijgen de temperaturen weer naar zomerse waarden. Zaterdag ligt de temperatuur rond normaal met 20 graden aan zee en 24 in Brabant en Limburg. Het is dan Hollands zomerweer met zon, stapelwolken en vooral in het noorden lokaal een bui. Zondag is het vrij zonnig en droog zomerweer. Het wordt dan met 24 tot 30 graden een stuk warmer.

Maandag is het mogelijk nog warm en vrij zonnig zomerweer, met in de loop van de dag enkele (onweers)buien. Daarna wordt het (tijdelijk) minder warm met 21 tot 24 graden en stijgt de buienkans. Aan het eind van volgende week neemt de kans op warm zomerweer toe.

Ik wens u een gezellige donderdag en een hele fijne werkdag en wat het weer betreft heel graag weer tot morgen.

Groetjes Peer...

Fotograaf: 
Perry Roovers