Programma Live Art Festival Breda bekend

Breda biedt podium aan een gloednieuw festival: La Breda. Van 8 tot en met 10 september komt kunst tot leven in het gebied KlaversJansen, in de wijk Belcrum. Drie dagen lang kan het publiek zich onderdompelen in de wereld van Live Art. Met bijzondere crossovers tussen beeldende kunst, theater, circus, muziek en dans. Het programma van bijna 90 programmaonderdelen staat online en de kaartverkoop is vandaag gestart.

In het weekend van 8, 9 en 10 september wordt het gebied KlaversJansen omgetoverd tot een levendig festivalterrein. Het festivalhart op het plein aan de Belcrumweg is gratis te bezoeken. Bezoekers kunnen hier terecht voor een hapje, drankje en kleine muziekoptredens. De voorstellingen vinden plaats in de vele huisjes en loodsen in het gebied KlaversJansen. Er is een uitgebreid aanbod van gratis te bezoeken installaties, performances en workshops, daarnaast zijn er een aantal betaalde voorstellingen. De capaciteit per voorstelling is soms beperkt. Vooraf online bestellen wordt daarom aangeraden.

LA Breda laat jong en ouder publiek kennismaken met een relatief nieuw begrip: Live Art. Zinnenprikkelend ervaringstheater dat onder de huid kruipt en vaak nog lang bij blijft. Veelal jonge kunstenaars brengen kunst tijdens het festival letterlijk tot leven. Met crossovers tussen verschillende kunstvormen op ongewone plekken. Van battles en workshops tot community art projecten en performances. De live beleving van het publiek staat hierbij centraal.

Het programma kent een grote diversiteit aan programmaonderdelen. Van de hit voorstellingen van theatercollectief Wild Vlees tot lokale makers als Rogier Telderman en Dyane Donck. Naast internationale makers werken ook kinderen en amateurs mee aan de voorstellingen.
Bijzonder is het project Warriors Foot van Guilherme Miotto / Corpo Máquina, waarbij Miotto Bredase en Tilburgse voetballers uitdaagt om de dans aan te gaan met de bal. Samen met hun idool tweevoudig wereldkampioen voetbalgoochelen Nasser El Jackson verandert de bal van betekenis. Bij de performance Cardeconstruction verdwijnen de grenzen tussen mannen en vrouwen. Onder leiding van de Kroatische Dina Roncevic halen vier jonge meiden een auto volledig uit elkaar. Ze leren hoe ze hun krachten en vaardigheden kunnen inzetten in een mannenwereld.
De urban scène uit Breda is ook goed vertegenwoordigd tijdens LA Breda. Zo wordt er op zaterdag gestreden tijdens de urban battle en kun je zelf onderdeel worden van een urban voorstelling.

Het volledige programma van LA Breda is terug te vinden op http://www.labreda.nl/. Hier kun je ook terecht voor het kopen van tickets.

Gebied KlaversJansen is een stedelijk ontwikkelingsgebied van ruim een hectare groot. In dit gebied krijgt cultuur een prominente rol, specifiek voor het maken van kunst in de ruimste zin van het woord.
LA Breda is een samenwerking van Podium Bloos, Theaterwerkplaats Tiuri, The SCENE Of Dance, Dundas Produkties, Nieuwe Veste, Stichting Prisma, AKV | St. Joost, Schippers&VanGucht, Electron, STEK, Dansnest, Klaarlicht, Atelier Lian Verhoeven en wordt mogelijk gemaakt door de Gemeente Breda en Via Breda.