Afrobeat en Ethiojazz op Belcrum Beach

Vlaanderen’s antwoord op het populaire “Jungle by Night” van de lage landen heet Kolonel Djafaar! Op zondag 4 augustus komen de Vlamingen het Bredase stadsstrand opwarmen met een concert vanaf 16.00 uur.

De groep ontstond in 2016 uit een rasechte bluesband, aangevuld met muzikanten uit het stevigere genre. Met de soul van een bluesband en de drive van een bende rockers, beschikte Kolonel Djafaar zo over het beste van twee werelden. Van die beide genres is nog maar weinig overgebleven. Met een hoop talent in de rangen, besloot de band een compleet andere richting uit te gaan. Een instrumentale mix van Afrobeat en Ethiojazz, dát was the way to go. De juiste spirit en de goesting om te spelen, die bleven uiteraard fier overeind.

Met een stevige basis van percussie, gitaar en bas, zorgt Kolonel Djafaar telkens voor een dansbare groove. Keys voegen daar een psychedelisch kantje aan toe. Wanneer je voeten onhoudbaar in beweging zijn gezet, laat je je meeslepen door de verhalende melodieën van de vier koperblazers: van subtiele aanvullingen tot scheurende solo's. Het geheel geeft een heel eigen interpretatie van Afrobeat en Ethiojazz. Enkele van hun grootste invloeden zijn Fela Kuti, Mulatu Astatke, The Budos Band, Jungle By Night en Black Flower.

Vorig jaar bracht de band de eerste EP “Forgotten Kingdom” uit, waarop alles is samengebracht waar de 9-koppige band sinds 2016 naartoe heeft gewerkt. Live komt dit opzwepende geheel pas echt tot zijn echt. Het is dan ook niet toevallig dat Trefpunt hen in 2017 als Jonge Wolven tot beste live act kroonde. Daarna volgde een veelvoud aan optredens op de meest diverse plaatsen: van de plaatselijke schuur tot de meest begeerde podiumplekjes in België. Met tonnen podiumervaring en een nieuwe set is Kolonel Djafaar helemaal klaar om dit jaar ook Nederland te gaan veroveren, te beginnen op het Bredase Belcrum Beach.

Kolonel Djafaar zijn: Doyin Smith (tenor-saxofoon), Lodewijk Lefevere (bariton-saxofoon) ,Dylan Meersman (trompet), Willem De Mol (trombone), Tom Speelman (toetsen), Joris Wendele (gitaar), Jan De Groote (bas), Michel Suy (percussie) en Anton Van Hove (drums).

Zondag 4 augustus, 16.00 uur., Veilingkade12-15. toegang gratis, http://www.belcrumbeach.nl/