Film on the beach

Ook dit jaar heeft stichting IDFX de cinema-archieven doorgespit voor vier bijzondere film-vrijdagavonden op Belcrum Beach. Titels mogen hier niet genoemd worden, maar de synopsis van elke rolprent moet voor een beetje liefhebber genoeg zijn om koers te zetten naar de zonsondergang aan de Mark. Vanaf een uurtje of tien kan met drankje en popcorn onderuitgezakt worden in het zand voor een verrassend avondje “Film on the Beach” op groot scherm. Toegang gratis en voor de koukleumen liggen dekentjes klaar en brandt het vuur in de open haard!

Vrijdag 19 juli: “Foute Wouten” Frankrijk / Verenigde Staten, komedie/misdaad, 2013
geregisseerd door Quentin Dupieux, met Mark Burnham, Eric Judor en Steve Little. In de straten van Los Angeles is de misdaad zo laag dat een verveelde agent (Mark Bunham) uit pure verveling handelt in drugs en de tiener David Delores Frank (Marilyn Manson) pest. Wanneer een van de corrupte agenten per ongeluk iemand neerschiet moeten ze proberen zich te ontdoen van het lichaam.

Vrijdag 26 juli: “Echte rockers verliezen nooit hun wilde haren”
Canada, documentaire/muziek, 2008
geregisseerd door Sacha Gervasi
met Robb Reiner, Steve 'Lips' Kudlow en Glenn Gyorffy.
Documentaire over een invloedrijke, maar niet erg succesvolle Canadese metalband. In de jaren tachtig inspireerden ze onder meer Metallica en Anthrax, maar hun eigen grote doorbraak bleef uit. Desondanks toert de band nog altijd de wereld rond, op zoek naar eeuwige roem. De vele bizarre personages die ze onderweg tegenkomen – zoals een totaal ongeschikte, vloekende Italiaanse tourmanager die steevast de trein mist – zorgen ervoor deze docu wel iets wegheeft van cultklassieker/mockumentary This Is Spinal Tap. Maar deze band bestaat echt, en dat maakt het des te grappiger (en pijnlijker).

Vrijdag 2 augustus: “Gangfight klassieker. Can you dig it?” Verenigde Staten, Actie / Misdaad, 1979.
Geregisseerd door Walter Hill, met Michael Beck, James Remar en Deborah Van Valkenburgh. Cyrus, de charismatische leider van de straatbende Gramarcy Riffs, wil de volledige controle over New York. Hij heeft daarvoor de hulp nodig van de andere bendes. Wanneer ze zich verenigen, zijn ze drie keer zo talrijk als de politie en kunnen ze over de stad regeren. Cyrus maakt zijn plan bekend tijdens een nachtelijke vergadering in de Bronx, waar elke bende negen ongewapende vertegenwoordigers naartoe gestuurd heeft. Iedereen is enthousiast en bereid de krachten te bundelen. Maar dan wordt Cyrus neergeschoten door Luther….

Vrijdag 9 augustus: “Wanneer je bewijst dat je niets te bewijzen hebt”
Verenigde Staten, komedie, 2004.
geregisseerd door Jared Hess met Jon Heder, Jon Gries en Aaron Ruell.
‘Napoleon’ is een weirdo die naar school gaat in het plaatsje Preston. Hij heeft geen vrienden en iedereen vindt hem een loser. Hij heeft niet veel vaardigheden, maar kan wel goed mythische beesten tekenen, zoals zijn lievelingsdier: de lijger, een mix tussen een leeuw en een tijger. Hij zit in een dansgroepje genaamd 'happy hands club', waarmee hij voor zijn klas optreedt. Zijn broer Kip is een chat-verslaafde nerd die kooivechter wil worden, en die een vriendin genaamd LahFawnduh heeft. Als oma een ongeluk krijgt, komt oom Rico oppassen op Napoleon en Kip…